کرم گلوگاه انار
Spectrobates ceratoniae (Ectomyelois)
کرم گلوگاه انار مهم ترین افت انار که سالانه خسارت مهمی به باغات انار وارد میکند. این حشره که به رنگ خاکستری و به طول 9 تا 12 میلی متر مییاشد .
بیولوژی :
تخم آن با فرم بیضی و اول به رنگ زرد کمرنگ است که به تدریج رنگ آن به نارنجی تغییر میکند. لارو این حشره دارای سر قهوهای رنگ و بدن کرم رنگ است، که پس از طی دورۀ 20 تا 30 روزه وارد مرحلۀ شفیره گی شده و پس از گذشت 6 تا 8 روز، دوره شفیرهگی را سپری کرده و به پروانه تبدیل میشود. معمولاً در اواخر فروردین ماه یا اوایل اردیبهشت که گلهای سری اول درخت انار آشکار میشوند، پروانه های بالغ پس از جفتگیری در بخش تاج انار یا در شکاف میوه اقدام به تخمگذاری کرده که به طور معمول حدودا 25 تخم میگذارند. به طور خاص، محل تخم گذاری در کاسبرگ، میله پرچم و بساک آن و شکاف میوه است و لاروها تقریباً پس از گذشت ده روز سر از تخم درمیآورند.
محصول انار بعلت اهمیتی که در صادرات دارد بیشتر مواقع سعی میشود از روشهای غیر شیمیایی برای کنترل این افت استفاده شود که یکی ازین روشها استفاده از تله های فرمونی میباشد در سالهای اخیر شرکتهای مختلفی اقدام به وارد کردن فرمون برای کنترل این افت نمودند که متاسفانه اکثریت انها جواب قابل قبولی ندادند ، در صورتیکه بخواهید از فرمون برای کنترل این آفت استفاده کنید پیشنهاد میگردد ابتدا به کارکرد فرمون اطمینان کامل داشته باشید و سپس اقدام به استفاده از فرمون برای شکار انبوه و یا پیش اگاهی نماید .
تله گذاری فرمونی :
پیشنهاد میگردد ابتدا حدالامکان یک یا دو عدد فرمون را تهیه و با تله دلتا در باغ بصورت آزمایشی نصب کرده و سپس و در صورتیکه از کارکرد فرمون اطمینان حاصل نمودید اقدام به شکار انبوه نمایید.
برای شکار انبوه با توجه به الودگی باغ بین 25 تا 35 عدد تله در باغ با استفاده از تله ابی و یا تله نوری اقدام نمایید . عمل تله گذاری باید قبل از ظهور حشره بالغ انجام گیرد ...